Nieuw mountainbikenetwerk in het Meetjesland

Posted Posted by Geert De Roo in Politiek     Comments Comments Off on Nieuw mountainbikenetwerk in het Meetjesland
Jun
14

Op voorstel van gedeputeerde Hilde Bruggeman, bevoegd voor sport, deelt de deputatie het volgende mee:
Op zaterdag 11 juni 2011 openden de Provincie Oost-Vlaanderen, de Interlokale Vereniging Burensportdienst Meetjesland en Bloso het mountainbikenetwerk Meetjesland.
376 km mountainbike door de Meetjeslandse natuur.
Het mountainbikenetwerk Meetjesland is een permanent bewegwijzerd mountainbiketraject van 376 km. Het netwerk loopt door een aantal mooie bossen, langs rustige landwegen, pittoreske plaatsen en langs de mooiste kreken en kanalen van Vlaanderen. Voor de recreatieve mountainbiker is dit netwerk met zeer zeldzame natuurelementen, een uniek uitzicht en een oase van rust, een echte aanrader. En in combinatie met de vele toeristische trekpleisters die het Meetjesland rijk is, is het netwerk ideaal voor een mountainbikeritje in familiekring of met een groep vrienden.
Het netwerk Meetjesland omvat de gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Sint-Laureins, Waarschoot, Zelzate en Zomergem. Deze gemeenten behoren tot de Interlokale Vereniging Burensportdienst Meetjesland. Tevens werd er vanuit de Gentse Standsrand een verbindingstraject van 16 km ontwikkeld dat start aan het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx en via de MTB-route van Lovendegem geïntegreerd werd in dit netwerk. Het netwerk heeft een totale lengte van maar liefst 376 km en loopt door het Meetjeslandse natuurschoon.
Het basisconcept van het netwerk bestaat uit de 6 permanente mountainbikeroutes van Evergem (26km), Knesselare (33km), Lovendegem (45km), Maldegem (71km), Sint-Laureins (36km) en Zomergem (38km) die met elkaar gelinkt werden door rechtstreekse verbindingen of connectieroutes. Dankzij nieuwe inrij- en verbindingsroutes vanuit de gemeenten Assenede, Eeklo, Gent, Kaprijke, Waarschoot en Zelzate, kan iedere mountainbiker voortaan vanuit zijn eigen woonplaats starten en naar eigen wens en mogelijkheden een eigen mountainbiketraject uitstippelen.

In dit mountainbikenetwerk zal men niet direct zware kuitenbijters vinden, maar wel mooie landelijke trajecten doorheen een prachtig, open, licht landschap.
Het netwerk is dan ook bedoeld voor recreanten van alle leeftijden. Door de lengte (376 km in totaal) komen echter de actieve mountainbikebeoefenaars zeker ook aan hun trekken.

Nieuwe startplaatsen en connecties
Naast de bestaande startplaatsen in de eerder vernoemde gemeenten, zijn er nieuwe startplaatsen in de gemeenten Assenede, Eeklo, Gent, Kaprijke, Waarschoot en Zelzate.
Aan bijna alle startplaatsen zijn de nodige voorzieningen zoals parking, kleedkamers, douche, afspuitinstallatie en drankgelegenheid aanwezig.
Het nieuwe uitgebreide netwerk wordt gevormd door de ontwikkeling van nieuwe verbindingstrajecten tussen de verschillende lokale permanente mountainbikeroutes.

Sport en natuur, hand in hand
De trajecten werden – rekening houdend met de natuurwaarden – zorgvuldig geselecteerd en lopen door enkele bosgebieden en de typische landschappen van deze regio. De lussen bestaan uit gemiddeld 45% off-road-paden met een aantal prachtige veldwegen en technische trajecten. Deze zijn tevens beschikbaar als GPS-track.
Bewegwijzering
Het geheel van lussen, verbindingen en inrijroutes is permanent bewegwijzerd en van start-, netwerk- en verbindingsborden voorzien. De signalisatie is uniform met deze die door het Vlaamse mountainbikebeleid werd goedgekeurd.
Netwerkkaarten
De mountainbikers kunnen zich optimaal voorbereiden via netwerkkaarten. Deze kaarten bevatten ook informatieve gegevens zoals meldpunten voor klachten en opmerkingen, MTB-huurpunten, GPS-downloadgegevens en de basisgegevens m.b.t. de lussen (moeilijkheidsgraad, lengte, % verhard en
onverhard …). De kaarten zijn binnenkort te koop bij de sportdiensten en de toeristische diensten van de betrokken gemeenten.
Op www.vlaamsemountainbikeroutes.be kunnen de afzonderlijke permanente routes voor GPS gedownload worden.
Grensoverschrijdend
Het mountainbikenetwerk Meetjesland kadert in een grensoverschrijdend project. Via een Interreg IV-programma en de daaraan verbonden Europese steun konden West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen een grote grensover-schrijdende mountainbikeroute realiseren waarbij de drie netwerkroutes met elkaar aansluiten. Zeeuws-Vlaanderen zal zijn netwerkdeel in het najaar van 2011 openen. West-Vlaanderen volgt later en opent wellicht in het voorjaar 2012.

De reactieperiode is verstreken voor dit bericht.