Provincie Oost-Vlaanderen gaat op Energiejacht – vanaf 1 oktober 2010

Posted Posted by Geert De Roo in Politiek     Comments Comments Off on Provincie Oost-Vlaanderen gaat op Energiejacht – vanaf 1 oktober 2010
Oct
1

Vanaf vrijdag 1 oktober 2010 is ‘De Energiejacht’ geopend!
Dit jaar organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu (BBL) een heuse Energiejacht. De Energiejacht is de opvolger van de campagne Klimaatwijken, die 5 jaar lang door de Provincie Oost-Vlaanderen werd gecoördineerd. De Provincie en BBL roepen deze keer iedereen op om samen op jacht te gaan naar energievreters in huis. De Energiejacht start dit jaar in de badkamer, om van daaruit het hele huis onder handen te nemen. Iedereen kan deelnemen, maar de Provincie voert vooral campagne naar kansarmen. Zij hebben immers het meeste baat bij een fikse energiebesparing en het grootste besparingspotentieel.
Energiejacht als hefboom in de bestrijding van energiearmoede
Energievreters aanpakken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Vooral voor kansarme gezinnen kan besparen op energieverbruik een wereld van verschil maken. Toch is het voor hen niet evident veel te besparen omdat ze meestal in minder kwalitatieve woningen wonen. Maar net hierdoor hebben ze ook het grootste besparingspotentieel. Om hen op weg te helpen, focust de Provincie haar groepscampagne vooral op deze doelgroep. Om deze doelgroep te bereiken werkt zij samen met OCMW’s, huisvestingsmaatschappijen, welzijnsorganisaties, verenigingen waar armen het woord nemen en sociale arbeidszorg. Alle organisaties ontvangen binnenkort een persoonlijke uitnodiging. De groepscampagne start op 1 december 2010 en loopt tot en met 31 maart 2011. De groepen gaan een gezamenlijke uitdaging aan om zoveel mogelijk ton CO2 te besparen op 4 maanden tijd.
Hoe deelnemen?
Vanaf vrijdag 1 oktober 2010 is het jachtseizoen geopend en kan iedereen zich gratis aanmelden op de website www.energiejacht.be. Men kan er het energieverbruik (elektriciteit, aardgas en water) registeren, eigen besparingsdoelstelling vooropstellen, evenals de periode waarin men deze wil behalen. De website www.energiejacht.be is toegankelijk voor elke Oost-Vlaming en biedt daarnaast nog heel wat mogelijkheden, zoals o.a. deelnemen aan samenaankoop-acties. Men vindt er bovendien massa’s nuttige tips en informatie over energiebesparing, subsidies en premies.
Hoe doe je dat, energie besparen?
Energie besparen vraagt echt niet zo veel moeite: met wat aandacht, kleine gedragsveranderingen en enkele doordachte ingrepen komt men al een heel eind ver. Eén van de belangrijkste dingen die men moet doen, is het bijhouden van de meterstanden. Op basis van de energieafrekening van vorig jaar, kan men de energiebesparing berekenen. Uit ervaring blijkt dat gezinnen die wekelijks hun meterstanden van gas en elektriciteit bijhouden en vergelijken met hun verbruik van het jaar voordien, een ‘energiereflex’ krijgen en zo al besparen op hun verbruik.
Met een waaier aan kleine vuistregels en energietips kan men nog verder gaan.
Enkele voorbeelden:
• Bij het koken het deksel op je kookpotten zetten.
• Ruimtes die niet gebruikt worden, niet of minder verwarmen.
• Elektrische toestellen zoals radio, tv, microgolfoven, computer, cd-speler, … volledig uitschakelen en niet op stand-by laten staan.
• De wasmachine of de vaatwasser enkel laten draaien wanneer die volledig vol is.
• De wasmachine op maximum 40 graden laten draaien. Dat lukt prima met de moderne wasmiddelen. Enkel bij zeer vuile was is het nodig hogere temperaturen te gebruiken.
• Spaarlampen gebruiken.
• Een spaardouchekop installeren.
• De diepvries regelmatig ontdooien.
• Warmwaterleidingen isoleren in onverwarmde ruimtes.
• Kies voor energiezuinige elektronische toestellen wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Provincie Oost-Vlaanderen
dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling
contactpersoon: Stijn Vandamme
W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
tel. 09 267 78 17
energiejacht@oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/energiejacht

De reactieperiode is verstreken voor dit bericht.